Yksinäisyydestä runojen sanoin
12.09.2018 21:38
Kuva: Pixabay
Runoudessa ja laulumusiikissa yksinäisyys on ehkäpä heti rakkauden jälkeen suosituin teema. Taideteos tiivistää suurenkin asian kiteytyneeksi ilmaisuksi ja silti avaa lukemattomia tulkintamahdollisuuksia ja vie kokijansa tietoisen ymmärtämisen tuolle puolen. Yksinäisyydentunnetta voi ymmärtää syvällisesti runouden kautta.
Ensimmäiseksi yksinäisyyttä käsittelevistä runoista tulee mieleeni Dag Hammarskjöldin melko armoton runo. Se on hänen kuolinvuodeltaan. En tunne Hammarskjöldin elämää tarkemmin, mutta jotenkin tunnistan tämän runon kuvaaman sielullisen olotilan: se tuntuu kertovan myös minusta ja sellaisesta yksinäisestä oman tien kulkemisesta, jota minunkin elämässäni on ollut.
6. heinäkuuta 61
Väsynyt
ja yksin.
Väsynyt
niin että mieltä särkee
Kalliopaasia alas
valuu sulanut lumi.
Sormet puuduksissa,
polvet tärisevät.
Juuri nyt,
nyt juuri et saa hellittää.
Toisten tiellä
on lepopaikkoja
päivänpaisteessa –
he tapaavat toisensa siellä.
Mutta tämä
on sinun tiesi,
ja juuri nyt,
nyt juuri et saa horjua.
Itke
jos voit,
Itke
mutta älä valita.
Tie valitsi sinut –
ja sinun osasi on kiittää.
Dag Hammarskjöld
kokoelmasta Kiinnekohtia (Vägmärken) 1965
suomentanut Sinikka Kallio
Karuudessaan ja ankaruudessaankin runo tuntuu henkivän vankkumatonta voimaa - ja elämää.
Kun tekstiin yhdistetään melodia ja harmonia, rikastuu taideteoksen sanoma entisestään. Proosallisena ihmisenä tunnen tajuavani runotekstejä paremmin laulettuna kuin luettuna. Seuraava Katri Valan runo on Marjatta Meritähden säveltämänä ja Eeva Elorannan esittämänä helisevän kaunis, väkevä ja yleisinhimillisen yksinäisyyden, kaipauksen ja luopumisen vaikuttava kuvaus. Elämässä voi menettää äärimmäisen paljon ja myös kokea valtavaa ikuisuutta hetkessä.
Maan laiturilla
Kuljen, kuljen sydän palaen
alla sädehtiväin lamppuketjujen.
Lunta sataa hiljaa, tuoksuvat
vierelläni kukat suuret, valkeat.
Kaupunki on oudon utuinen.
Mitä täältä etsin sitä löydä en.
Kuulen kohun kaukaa: planeetat
halki avaruuden syöksyy valtavat.
Valtamerten yli ennen kaipasin,
avaruuden rannalla janoon tähtihin
nyt kaukaisiin.
Elämässä kaiken, kaiken kadotin.
Laske, taivaan laiva, purjein kultaisin
Maan laituriin!
Katri Vala, kokoelmasta Maan laiturilla 1930
Kappaleen on levyttänyt Anneli Saaristo (Marjatta Meritähti: Lauluja, KIILA & Love, 1986), mutta Eeva Elorannan tulkinta on itselleni ollut vaikuttavin.
Yksinäisyys kärsimyksen hetkellä on traagista. Mutta onko muutakin, toisella tavalla rankkaa yksinäisyyden kokemusta? Onko äärimmäistä yksinäisyyttä se, että lähin omainen on viranomainen, tai se, ettei ole ketään muuta jolle huolistaan puhua kuin viranomaisen puhelinvastaaja öisin, humalatilassa? Tai se, että joku lähettää itselleen postia, kun kukaan muu ei koskaan lähetä. Vai onko yksinäisyys syvimmillään silloin, kun kuollut ihminen löydetään kotoaan vasta kuukausien, ehkä vuosienkin kuluttua? Kukaan ei ole kaivannut. Tai silloin, kun fyysinen yksinäisyys raastaa niin, että on nukuttava tyyny selän takana, jotta tuntuisi kuin joku olisi vieressä. Tai kun ei ole ketään, jolta kysyä neuvoa elämän ongelmissa. Ei ketään, jolle osoittaa kiintymystä, ei ketään joka osoittaisi kiintymystä. Ei ketään, joka hoivaisi, ei ketään jota hoivata.
Toini Virisalo puhuu kauniisti ihmisen yhteisyyden kaipuusta.
Tässä yhteiskunnassa tulee ihmistä vastaan yksinäisyys helposti, jos ei ole nuori ja työkykyinen, ja tulee usein sittenkin, vaikka on. Ihminen tarvitsee lohtua ja lepoa iltahetkinä, yön tunteina, tarvitsee tietoa siitä että elää toisten kanssa, ei yksin. Ei hylättynä. Ei ihminen ole metsästäjä joka haluaa hetken unohdusta ja nautintoa, käyttäen toista olentoa välineenä. Toisen ihmisen hengitys uneen vaipuessa. Lausahdukset, jotka viittaavat tietä huomiseen. Jotka painavat eilisen muistiin. Elämän kevyt painallus, joka jää olemaan toiselle sanotuissa sanoissa. (VIRISALO Toini: Viimeiset maisemat. Helsinki: Otava, 1971.)
Yksinäisyyden vahvoja valoisia sävyjä tuo esiin Solveig von Schoultz runossaan:
Yksin kuuraisena aamuna
Hän pysähtyi ja veti henkeä:
rauha.
Männyt verhotut
lasinkirkkain vaipoin
unisena hohteleva lumi
mäen vietto päin laaksoa
taivaan tyhjyys loputon
ei elävää olentoa.
Hiljaisuus.
Rauha.
Mutta ei hetkeäkään yksin.
Kuulumattomasti
aaltoili hänen lävitseen avaruus
kantaen valitusta, kuiskeita
etäistä musiikkia
herkeämättä
maailma virtasi
hänen lasinkirkkaassa rauhassaan.
Solveig von Schoultz
kokoelmasta Pilvenvarjo (Molnskuggan) 1996
suomentanut Helena Anhava
Runo johdattaa ajattelemaan, että yksinäisyyden kokemus voi sisältyä hyvään elämään, se voi olla tyyni ja seesteinen. Yksinkin voi olla osa kokonaisuutta.
Näiden muutamien runollisten teosten kautta uskon aika monen meistä löytävän jotain yhteistä yksinäisyydestä. Yksinäisyyden tunne on ihmiselämään väistämättömästi kuuluva ilmiö. Olemme varmasti kaikki joskus tunteneet itsemme maailman yksinäisimmiksi olennoiksi. Yksinäisyyden tunteen avulla ihminen ikään kuin alleviivaa tiivistä kuulumistaan inhimilliseen yhteisöön, evoluutiossa sosiaaliseksi muovautuneeseen ihmislajiin. "Elämän kevyt painallus, joka jää olemaan toiselle sanotuissa sanoissa."